Fighting human trafficking în Romania

NU SUNTEM INDIFERENȚI!

Traficul de persoane reprezintă o încălcare a drepturilor omului, a dreptului la demnitate și chiar la viață. Traficul de persoane este o infracțiune prin care unei persoane îi este luată libertatea în scopul exploatării ei prin muncă, obligarea la practicarea cerșetoriei, prelevarea de organe, practicarea forțată a prostituției etc.

Victimele traficului pot fi atât persoane adulte cât și minori. Victimele, în România, sunt de regulă femei din mediul rural, bărbați, în general persoane cu un nivel de educație scăzut. Copiii sunt recrutați de regulă prin intermediul unor așa ziși prieteni, cunoștințe sau chiar prin propuneri directe. Recrutorul este o persoană care se află în legătură cu o rețea de traficanți și poate părea de încredere.

Atenție! Recrutorul poate fi: un membru al familiei, iubit/iubită, prieten al prietenului, o persoană respectabilă din comunitate.

Eu și colegii mei am înțeles cât de mare este pericolul în urma unor activități pe care le-am desfășurat în cadrul proiectului „Fighting human trafficking în Romania” (Combaterea traficului de persoane) finanțat de Norwegian Church Aid și Church of Sweden și realizat de către Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună.
Elevii clasei a VII-a F au participat la un concurs organizat în cadrul acestui proiect și au fost îndrumați de doamnele profesoare Sin Cristina, Stoica Maria și domnul profesor Bogdan Marius. Din cele 35 de idei premiate la nivel național, una a fost a noastră. Astfel, am avut posibilitatea să atragem atenția colegilor noștri din celelalte clase în legătură cu acest fenomen periculos

Am pregătit o scenetă, „Visul unei fete…”, în care am prezentat un caz de trafic. Victima este o tânără (Flori Ignatencu), recrutorul – iubit al fetei (Niculae Marian) și membri ai rețelei de trafic (Ivănescu George, Niculae Samuel, Ilie Mario), celelalte victime (Traian Geanina, Tocilă Florina, Vieru Cătălina, Bujor Laura, Enache Ștefania). Tânăra fată își dorește să ajungă dansatoare cunoscută, la școală merge mai rar, iar iubitul ei (recrutorul) îi promite un loc de muncă bine plătit în Germania. Salvarea fetei a fost faptul că mama a aflat la timp de planurile celor doi.


După scenetă a urmat o dezbatere între actori și spectatori cu privire la fenomenul traficului.

Scroll to Top Sari la conținut